Редактор: e-mail: Кадър: БТВПрезидентът на България в периода 1997 - 2002 г.

...
Редактор: e-mail: Кадър: БТВПрезидентът на България в периода 1997 - 2002 г.
Коментари Харесай

Петър Стоянов за събитията от 1997 г.: Движех се ро ръба на конституцията, за да избегна гражданска война

Редактор: 

e-mail: 

Кадър: БТВ

Президентът на България в интервала 1997 - 2002 година Петър Стоянов се върна към първите месеци от мандата си, когато страната е в тежка икономическа рецесия. Тогава повече от месец  десетки хиляди стачкуват против ръководството на Българска социалистическа партия. След подаването на оставка от социалистическия министър председател Жан Виденов, Петър Стоянов отхвърля да връчи мандат за сформиране на кабинет на левицата с водачи Георги Първанов и Николай Добрев. По-късно е назначено служебно държавно управление, а рецесията е решена.

" Тогава народът беше по улиците, безпаричен, хиперинфлацията брутално брутално изяждаше спестяванията на хората. В оня миг даже не бях обладан от възприятие на историзъм, тъй като аз трябваше да връча мандата, бях задължен и откакто го връча, Българска социалистическа партия го вкарват в Народното събрание, където имаха безусловно болшинство и щяха да гласоподават свое държавно управление. Но аз отхвърлиха да им дам досието и да им връча мандата. Движех се по ръба на конституцията, само че това бе единственият метод да се избегне революция. Веднага свиках Консултативен съвет за национална сигурност, където участниците в този съвет ми помогнаха Българска социалистическа партия към този момент да се откаже от мандата. Беше трагично време, доста по-драматично от настоящето ", върна се в спомените си Стоянов в изявление за БТВ.
" Моята задача като президент беше България да стане член на НАТО и Европейски Съюз. Имаше доста гласове от десницата Българска социалистическа партия да бъде поставена в ъгъла, да бъде неразрешена, само че поставиш ли някого в ъгъла и до стената, той е обладан от възприятие за реваншизъм. Аз не желаех когато защищавам в Брюксел че България желае да е член на НАТО, една реваншистка Българска социалистическа партия да провежда митинги пред моя офис и да вика " Долу НАТО " и " Долу американските бази в България ". За това за мен бе доста значимо да бъде спестено достолепието на Българска социалистическа партия. Интересите на България в оня миг постановяваха тъкмо това. По подигравка на ориста доста скоро като завърши моя мандат и беше ясно, че България ще стане член на НАТО, договорът бе подписан от президент Георги Първанов, излъчен от Българска социалистическа партия. Това не ме натъжи, това ме зарадва, защото всички български партии са били за НАТО ", съобщи още президентът Стоянов.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР